Novinky na episkvorky.cz

Web episkvorky.cz prošel značnými změnami, o které jste si mnozí z vás psali, a které byly potřebné pro udržitelnost projektu.

Ten vznikl zhruba před deseti lety s nízkými ambicemi pouze pro potřeby autora. Někdy v květnu 2020 si ale uvědomil, že má jedinečnou příležitost web vylepšit a nabídnout tak alternativu ke končícím flashovým hrám.

Web v poměrně krátké době získal na svou kategorii vysoký počet denních návštěvníků i registrovaných uživatelů, do několika týdnů byl na prvních místech vyhledávačů. Takhle napsáno to vypadá na první pohled jako dobře: vždyť je fajn, že je projekt úspěšný. Nicméně, vyšší počet uživatelů má i několik stinných stránek. Začínají se objevovat nepoctiví hráči, kteří se za každou cenu snaží dostat na nejvyšší příčky žebříčku. Jak? Například tak, že si založí desítky účtů a hrají sami se sebou. Další kazí hru ostatním tím, že nechávají vypršet čas. Jiní jsou hrubí na své soupeře ještě před prvním tahem a uráží je v chatu.

Každý jednotlivý problém jsem se v průběhu prvního roku fungování snažil vyřešit, upravil jsem algoritmus propojování hráčů, hráči, kteří se domluví na hře (volbou Vyzvi kamaráda), nedostávají body, přidal jsem i automatickou detekci hrubých zpráv. Ani to nestačí. Stačí se podívat na výsledkovou tabulku za červenec 2021, a je jasné, že jeden nepoctivý hráč obsazuje první příčky žebříčku.

Odhodlal jsem se proto k následujícím krokům.

1. Bude vyžadováno ověření e-mailové adresy. Tak, jak jste asi zvyklí z jiných služeb, dojde ověřovací e-mail s tlačítkem Ověřit – stačí klik a vyřešeno.

2. Registrovaní hráči, kteří budou chtít být v tabulkách, se ověří SMSkou.

Cena je shodná s odesláním běžné SMS zprávy, z toho webu žádný zisk neplyne. Na SMSku, kterou odešlete, ani nedostanete odpověď, není účelem sbírat telefonní čísla, účelem je mít lepší unikátní identifikátor člověka, než je e-mail. Je snazší si založit deset e-mailových adres, než si zakoupit 10 SIM karet.

3. “Modré žebříčky” zůstanou zachovány, ale hráčům dám možnost hrát primárně s těmi, kteří jsou ověření.

4. Hráči, kteří budou chtít být v hlavní tabulce, si zakoupí PRO přístup.

PRO přístup je dalším krokem k lepšímu zážitku ze hry, protože pro přístup do měsíční ligy je potřebná jak registrace přes SMS, tak potvrzený e-mail. Cenu jsem dal symbolickou (méně než 1 Kč za den).

5. Hráči, kteří i nadále budou podvádět, dostanou ban na celý měsíc, při opakovaném porušení bude ban doživotní bez možnosti opětovné registrace.

6. Historie her bude držena maximálně dva měsíce zpět.

S vyšším počtem hráčů se zvyšuje zátěž na databázi, která se tím zpomaluje a často pod náporem spadne. Proto se budou starší data agregovat (profilová stránka uživatele prošla kompletní rekonstrukcí, přibyly záložky “Poslední hry” a “Historie her”).

Author Rating

  • overall
    4.5
  • hratelnost
    4.5
  • funkce
    4.5

User Reviews

REPLY
Cancel
Publikováno v Blog